A tenyésztők kézikönyve

Genetika

Genetikai potenciál

Egy ló genetikai potenciálja a szülők genetikai potenciáljából és BLUP értékéből kerül kiszámításra.

Amint egy csikó megszületett, genetikai potenciálja már nem változhat.

A veleszületett képességek és a játék és küldetés teljesítés során szerzett képességfejlesztés nem számít bele a genetikai potenciálba. Ez azt jelenti, hogy egy ló képessége meghaladhatja a genetikai potenciálban meghatározott értékeket.

Kiválóságért kapott csillagok

A kiválóságért járó jutalom egy zöld csillag, melyet a ló genetikai potenciálja alatt találsz meg. Ez azt jelzi, hogy a ló valamely képességben kiváló. Ez nagyon ritka, mivel a tenyésztők kemény munkájának eredményeképp érhető csak el, széles körű tréninggel és a tenyészállatok alapos megválogatásával. Csak kiemelkedő lovak kaphatják meg ezt!

Ahhoz, hogy kiválósági csillagot érj el, a lónak el kell érnie genetikai potenciáljának 100%-át az adott képességben. Lehetséges egy második csillagot is szerezni, ha a ló eléri genetikai potenciáljának 110%-át ebben a képességben.

Kiválósági csillagok csak a csikó születésekor kerülnek kiosztásra, mivel egy ló genetikai potenciálja nem változhat születése után.

Veleszületett képességek

Ezen képességekkel a ló születésétől fogva rendelkezik. Nem minden csikónak van veleszületett tulajdonsága. Ezek a csikó szüleitől függnek, valamint azok genetikai potenciáljától és BLUP értékétől. Így lehetséges például, hogy egy csikó 10% állóképességgel születik.

Egy csikó nem születhet negatív képességekkel. Ha a szülők átlagos BLUP értéke 0 alatt van, a csikónak nem lesznek veleszületett képességei.

Ezen veleszületett képességek születéskor kerülnek meghatározásra és hozzáadódnak a genetikai potenciálhoz.

Ne feledd, hogy a veleszületett képességek benne foglaltatnak a képességekben, ezért lehetséges, hogy a genetikai potenciál által jelzett szintet meghaladja a ló. Ez a tényleges érték az, amit a versenyek képesség szint megszabásánál figyelembe veszünk.

A BLUP

A BLUP érték egy genetikai index. A tenyésztésben játszik szerepet, mivel a szülők BLUP értéke befolyásolja a csikó születésekor meglevő genetikai potenciálját és képességeit.

Az alábbiak alapján kerül kiszámításra:

  • a ló tréningszintje a három legjobb képességében
  • a ló által megnyert versenyek száma, az ideális 20 győzelem.
  • a ló életkora, a BLUP csak 10 éves kortól érheti el a 100 évet

Ezen paraméterek alapján a BLUP érték mindig -100 és +100 között lesz, ahol a -100 a minimum érték és a +100 pedig a maximum, amit egy ló elérhet.

Minél magasabb a szülők átlagos BLUP értéke, annál nagyobb esélye van a csikónak, hogy magas genetikai potenciállal és veleszületett képességekkel szülessen.

Azonban ha a szülők átlagos BLUP értéke 0 alatt van, a csikónak nem lesznek veleszületett képességei.

Annak érdekében, hogy a lehető legjobb csikóhoz juss, javasoljuk, hogy magas BLUP értékű lovakat válassz tenyésztési partnernek, vagy legalábbis olyat, melynek pozitív BLUP-ja van, azaz jól trenírozott lovakat, melyek jól teljesítenek a versenyeken.