A tenyésztők kézikönyve

Képességek és tréning

Képességek

A Howrse-ban hat képességi kategória létezik:

 • állóképesség
 • gyorsaság
 • díjlovaglás
 • galopp
 • ügetés
 • ugrás

A maximális képesség, melyet lovad elérhet élete során az általad választott tevékenységek segítségével, születéskor dől el, fajtájától és őseitől függően. Ezért tehát ezek minden egyes lónál különbözőek, még egy lófajtán belül is. Azonban a logika alapján egy ügető ló soha nem lesz gyorsasági bajnok! Mivel a ló potenciálját nem lehet a végtelenségig fejleszteni, eljön egyszer az idő, amikor lovad már nem tud tovább fejlődni. Csak rajtad múlik, hogy lovad képességeit a maximálisra fejleszd!

Három fő módja van a lovad képességeinek fejlesztésének:

 • lovaglás
 • tréning
 • versenyek

Ügyelj lovad egészségére. Ha tréningezed, kilovagolsz vele vagy versenyekre nevezed be és egészsége nem 100%-os, akkor nem fogja megkapni a maximális képességpontokat. Amennyiben lovad nem kapja meg a maximális képességeket, később már nem nyerheti vissza azokat.

Két másik módja is van a képességek fejlesztésének:

 • Játék, amikor a csikó 8–16 hónapos. Akár 60 képességpontot is szerezhetsz, játszol egy csikóval.
 • Küldetések, miután a ló eléri a 2 éves kort. Ezek 30%-os energiaveszteséggel járnak. A képességek növekedése attól függ, hogy milyen minőséggel teljesítik a küldetéseket abban a lovardában, ahol a lovadat panzióztatod. A küldetések lehetővé teszik, hogy egy ló vagy póni képességpontokat szerezzen két olyan képességhez, amelyekben a legmagasabb potenciállal rendelkezik. Tartsd szem előtt, hogy a küldetések során megszerzett képességek nem fognak növekedni, amikor a lovad betölti a 25 éves kort!

Amikor befejezted egy ló képességének fejlesztését, az adott képesség vastagbetűvel szedve jelenik meg a ló genetikai potenciáljában. Fejlesztés befejezése azt jelenti, hogy abbahagyhatod a tréninget és a kilovaglást, és a ló megnyerheti az összes lehető versenyt a képessége szerint.

Tréning

A tréning 1 éves és 6 hónapos korban kezdődik a kilovaglásokhoz. Kétféle kilovaglás létezik: erdei lovaglás és hegyi lovaglás. Mindegyik meghatározott képességeket fejleszt:

 • Az erdei lovaglás a gyorsaságot, a galoppot és a ugrást fejleszti.
 • A hegyi lovaglás az állóképességet, a díjlovaglást és az ügetést fejleszti.

Észreveheted, hogy a Képesség keretben (lovad oldalának közepén) a csillagok lassan megtelnek. Ne feledd, hogy a képességszerzés korlátozott, és egy bizonyos idő után lovad már nem szerez semmit a kilovaglások során.

Amikor lovad eléri a két éves kort, megkezdheti a trenírozást. Minden képesség külön trenírozást igényel. Minden tréning 3 órát tart. Többféle tréninget is nyújthatsz lovadnak egy nap alatt, de mindig ellenőrizd az energia szintjét és a ló oldalán lévő időt, hogy biztosan eleget pihenhessen. Ne felejtsd el legkésőbb este 10-kor lealmozni!

Amikor lovad eléri az 5 éves kort, kilovagolhatsz vele a tengerparton. Ez egy különleges kilovaglás, melynek során megváltoztathatod lovad képességeinek leosztását azáltal, hogy áthelyezed a pontokat egyik képességről egy másikra. Minél hosszabb a lovaglás, annál több képességet tudsz áthelyezni. Figyelem! Az áthelyezés korlátozott, és a ló genetikai potenciáljának 2.5%-ával egyezik meg.

Ne feledd, ha lovad hangulata nem 100%, amikor a tengerpartra lovagolsz ki, akkor a megszerzett képességek kisebbek lesznek és örökre elvesznek.

Bónuszpontok

Ezek a ló oldalának keretében jelennek meg. Ezen pontok hozzáadódnak a képességekhez, de nem keverendők össze a képességekkel. A versenyek eredményére vannak hatással, de nem számítanak bele a versenyhez szükséges minimumba.

Az alábbiakkal lehetnek kapcsolatban:

 • a lovardában, ahol a lovat a presztízsének megfelelően panzióztatják
 • a boltban és a feketepiacon vásárolt, vagy a lovaddal végrehajtott tevékenységek közben talált különböző tételekkel

A bónuszpontok egy + jellel vannak jelölve, amit egered „Képességek” mező fölé húzásával láthatsz.