Lovarda kézikönyve

Mezőgazdaság és legelők

Föld

A legelőt a lovarda áruházában vásárolhatod meg. Ezeket a legelőket rétként használják majd a panziós lovak, valamint valamilyen mezőgazdasági tevékenység fejlesztésére, ami fontos bevételi forrás. Az áruházban értékesített legelők eltérő felületekkel rendelkeznek.

A termékenység jelentős szerepet játszik terményeid hozamában. Ez beleszámít profilodon a legelőid minőségébe, melyek megjelennek a lovarda bemutatkozó oldalán, és a termékenyebb legelőre kitett lovak több ingyen takarmányhoz jutnak. Ez utóbbi kihatással van a nálad panzióztatott lovak tulajdonosainak költségeire.

Akár legeltetésre használod földjeidet, akár szarvasmarha tenyésztésre, vagy akár növénytermesztésre, használat közben mindenképpen veszítenek a termékenységükből. Annak érdekében, hogy visszanyerje termőképességét, ugaron kell hagynod.

A legelő 1% termékenységet szerez naponta ugaron tavasszal és ősszel, míg 3%-ot nyáron és 0,2%-ot télen. Ezért az ugar télen nagyon alacsony termékenységgel rendelkezik.

Legelők a panziós lovak számára

A rét területének meg kell egyeznie a bokszok számával, hogy megfeleljen a lovardában panzióztatott lovak igényeinek. Például egy 10 boksz lovardának legalább 10-zel kell rendelkeznie. Mindig jó ötlet, ha több legelő áll rendelkezésre, hogy növényeket termeszthess, vagy egyet vagy többet parlagot hagyj, hogy a talaj helyreálljon és visszanyerje termékenységét.

Mezőgazdaság

6 legelőn termeszthetsz növényeket vagy tenyészthetsz szarvasmarhát egy időben, függetlenül a lovardát vagy a földterületed méretétől. A termeszthető növények fajtája és terméshozama az évszaktól függ.

Ha rendelkezel melegházzal, akkor mostantól minden korlátozás nélkül, bármelyik évszakban azokat a magokat vetheted el, melyeket csak szeretnéd. Az egyetlen dolog, amire figyelned kell az a terménykorlátozás maximum 6 legelőre – a melegház egy legelőnek számít ebből a szempontból. Mindenesetre almát és zsetonokat nem termeszthetsz a melegházban.

Egy melegház elhasználódása napi 1%-kal növekszik, ha növényeket termelsz benne.

Egy reparer ikon látható a melegház elhasználtsága mellett, és segítségével az megjavítható. A melegház megjavításának ára az elhasználtság mértékétől és méretétől függ. Ha nem javítasz meg egy melegházat, akkor a 100% elhasználtság elérésekor az használhatatlanná válik, és a benne levő növények elpusztulnak. Bármikor megjavíthatsz egy melegházat, hogy használatban tartsd.

Rendelkezésre álló termények

VetőmagÜltetési időTermény érési időtartamAratás
sárgarépa vetőmagSárgarépa vetőmagTavasz9 nap
carotte Sárgarépa
búza vetőmagBúza vetőmagNyár9 nap
sonble Búza
ressourcepaille Szalma
zab vetőmagZab vetőmagTavasz11 nap
avoine Zab
zseton vetőmagZseton vetőmagŐsz30 nap
pass Zseton
alma vetőmagAlma vetőmagŐszAratás minden ősszel
pomme Alma
lenmagLenmagTavasz8 nap
ressourcelin Len alom
lucerna magokLucerna magokNyár7 nap
fourrage Takarmány

Télen nem termeszthetsz semmit, hacsak nincs melegházad. Ha van, akkor bármit termeszthetsz, kivéve almát és zsetont.

A pénzkereséshez eladhatod a terményeket az áruházban.

Továbbá:

  • panziós lovaidnak szolgáltathatsz répát, zabot és takarmánykeveréket, hogy több presztízst szerezhess
  • Búza, lenmag és alma felhasználásával készíthetsz takarmánykeveréket
  • használhatsz szalma vagy len almot bokszaidban
Egy legelő növénytermesztés céljából történő használatához:
  • irány a lovarda áruháza, és vásárold meg a felhasználni kívánt vetőmagokat és műtrágyát
  • irány a legelők oldala
  • ha a legelő már a réten van, kattints az „Ugar”, majd a „Termény” lehetőségre
  • válaszd ki a vetőmagokat és műtrágyát a legelőhöz
  • érvényesítsd, és a legelő készen áll a termelésre!

Ne feledd, hogy a trágya használata csökkenti az éréshez szükséges napok számát.

Amikor végeztél a betakarítással, a termőföldnek pihennie kell egy kicsit. A legelőn ezt követően vagy újabb termesztést kezdhetsz, vagy használhatod azt a lovarda lovainak legeltetésére.

Szarvasmarha tenyésztés

Legelőiden teheneket is tenyészthetsz, hogy segítségükkel bőrre tegyél szert. A tehéntenyésztésre illetve növénytermesztésre megengedett mezők száma: 6. Ezért ha például már van 4 legelőd vagy melegházad, ahol növényeket termelsz, akkor nem szánhatsz több, mint 2 legelőt tehén tenyésztésre.

Csakúgy, mint a lovaknak, a teheneknek is fejenként egy hektárra van szükségük. Egy kis méretű legelő 5 hektár, és 5 tehenet tud fenntartani.

Tehéntenyésztéskor 30 nap elteltével tehetsz szert bőrre. Ekkor a legelő ugarrá válik, és újra kezdheted a tehéntenyésztést.

Kétfajta tehén létezik, mindkettő meghatározott bőrhozammal.